Streszczona w kilku zdaniach historia i charakterystyka kawy, jej znaczenie dla milionów ludzi, którzy ją codziennie piją

Kawa wraz z herbatą zaliczana jest do najpopularniejszych napojów na świecie – codziennie wypijane są miliony litrów espresso, cappuccino czy caffe latte. Aby tę ogromną ilość filiżanek zrobić potrzebna będzie równie bardzo duża ilość kawy do zaparzania, która wcześniej musiała wyrosnąć, zostać zebrana, wypalana i wreszcie zmielona przed zalaniem wodą.

Chi-Cafe, zdrowa kawa Jacob’s Medical

Autor: Jacob’s
Źródło: Jacob’s
Z tego też powodu plantacje kawy będą zajmować dziesiątki tysięcy hektarów, i z nich pozbierane i wysuszone ziarna wyruszają w podróż na cały świat. Dzisiaj w sklepach dominują dwa podstawowe gatunki kawy, czyli Arabica i Robusta. Pochodzą one z odmiennych regionów świata i odróżniają się wyglądem ziarna i smakiem otrzymanego napoju. W naszych sklepach przeważnie jest sprzedawana kawa ziarnista arabica, dająca aromatyczny, łagodny smak.

Arabica posiada niewielką zawartość kofeiny, przez co można ją pić wcześniej pić od robusty, lecz jest trudniejsza w uprawie, gdyż wymaga tropikalnego klimatu, odpowiedniej temperatury oraz położenia. Robusta jest znacznie bardziej aromatyczna, a dzięki wysokiej zawartości kofeiny znacznie może pobudzić organizm pijącej ją osoby.

Więcej – Kawy

Kawa zanim zostanie wsypana do naszych filiżanek musi przejść parę etapów. Na plantacjach z ziaren kawowca otrzymuje się przygotowane na wypalanie ziarenka kawy. Wypalanie to bardzo ważny proces, to ono właśnie przede wszystkim decyduje o smaku i aromacie ziaren. Dlatego też najczęściej przeprowadza się je w kraju docelowym, bo wtedy wypalone ziarna nie tracą świeżości w czasie długiej podróży.

Więcej informacji: kawa świeżo palona

Kawa i przyprawy

Autor: DA
Następnie wypalona kawa ziarnista sklep jest albo zapakowywana do torebek i w takiej formie sprzedawana, albo można ją poddać ją mieleniu i próżniowemu pakowaniu, co pozwala na dłuższe zachowanie odpowiedniej świeżości. Kawę można parzyć na wiele różnych sposobów, w zasadzie każdy kraj ma swoją kulturę i zwyczaje picia kawy. Pita systematycznie bardzo pozytywnie wpływa na spożywających, dzięki obecności kofeiny może dodać energii i sił, a dodatkowo ogranicza ryzyko pojawienia się niektórych zmian nowotworowych. No i świetnie smakuje, o czym wiedzą bardzo dobrze wszyscy którzy sięgają rano po kubek (kubek przenośny) tego napoju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*