Jak samodzielnie zrobić smakowitą brzoskwiniową galaretkę?

Galaretkę, czyli przepyszny deser, możemy przyrządzić na własną rękę i nie zajmie nam to za dużo czasu.
Biorąc poza tym pod uwagę przeróżne zalety zdrowotne, będziemy także mieli pewność, że nie ma żadnych barwników, polepszaczy czy też innych szkodliwych substancji.

Taką galaretkę moglibyśmy zrobić z soku owocowego, jogurtu i kompotu. Aby przygotować galaretkę powinniśmy żelatynę moczyć w zimnej wodzie. Do takiej żelatyny należy dodać nieco gorącego soku oraz podgrzać go, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. W następnej kolejności rozpuszczoną już żelatynę trzeba połączyć z pozostałymi składnikami. Starannie wymieszać oraz rozlać do salaterek oraz włożyć do lodówki po to, żeby galaretka zastygła. Jeśli chcemy zrobić galaretkę owocową, to galaretką trzeba zalać owoce świeże albo mrożone. Galaretki owocowe podajemy z bitą śmietaną, z kolei te z mleka ze świeżymi owocami, konfiturami lub różnymi owocowymi sokami.
kuchnia

Autor: Grupa Armatura
Źródło: Grupa Armatura
Jeżeli szukasz przepisu na galaretkę, poniżej odnajdziesz przykładowe potrzebne składniki: połowa filiżanki wody, łyżka żelatyny bez smaku, szklanka soku brzoskwiniowego, pół filiżanki brzoskwiń pokrojonych w plastry.

Absorbuje Cię zamieszczony w tym serwisie artykuł? Kliknij więc poza tym tu oraz przeczytaj więcej info leasing ekspresu do kawy na opisywany problem!

W rondelku należy rozpuścić żelatynę w wodzie, starannie wymieszać i zaczekać aż zmięknie. W następnej kolejności należy zagotować na niewielkim ogniu oraz odłożyć z palnika. Wolno mieszając trzeba dolać sok owocowy. Potem całość trzeba dokładnie rozmieszać a mieszankę należy wlać do małych salaterek. W następnej kolejności trzeba dodać owoce oraz całość rozmieszać. Później należy wstawić galaretkę do zimnego miejsca aż stężeje. Galaretka bardzo smakuje z owocami, bitą śmietaną, jogurtem czy też bakaliami. Podaje się ją na zimno, jest zatem dobra na ciepłe dni.

Może być też doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju ciast, gdyż jest niezbędnym składnikiem chociażby serników na zimno. Deser przygotowany z paru galaretek w różnych kolorach jest nie tylko niezwykle dobry, lecz również pięknie się prezentuje na stole.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*