Najlepszy przepis na zrobienie wędlin domowego wyrobu!

Wielka majówka to doskonały czas na zapoczątkowanie sezonu na wędzenie boczków, szynek, wytwarzanie domowych kiełbach. Jeżeli dziś nabędziemy kawałeczek pięknego mięsa od szynki, chudziutkiego boczku bądź kilo łopatki, to za trzy dni możemy mieć własną apetyczną wędzonkę. A takowe produkty są coraz w wyższym stopniu popularne, bowiem wiemy, co spożywamy.

Domowa produkcja wędzonek.

Tak zaciekawił Cię ten tekst, że masz chęć na kolejne posty? Najmniejszy problem. Najnormalniej w świecie wejdź w łącze i czytaj dalej.

Receptura na szynkę – Mięso na szynkę domową możemy przygotować w ciągu 2-4 dni. Do solanki należy używać 10 litrów wody wcześniej zagotowanej z marynatami: pieprzem, zielem angielskim jak też kardamonem – oferta produkcji wędzonek. Do ostudzonego wywaru dodajemy 1 kg peklosoli, łyżkę cukru oraz 5 g nominy. Przyrządzoną solanką nastrzykujemy mięso, aby masa mięsa powiększyła się o blisko 10 -15 proc. Można oczywiście peklować zupełnie inaczej, jednakże wtenczas trwa to co najmniej 10 -14 dni.

producent przetworów mięsnych - nelpol

Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com

Nastrzyknięte mięso musimy zanurzyć w pozostałej solance oraz peklować 2-4 dni w temp. 4-6 st. C. Później, po osuszeniu, wędzimy je 3 godziny do uzyskania pożądanego koloru. Trzeba pamiętać, iż najlepszy dym i najsmaczniejsza szynka jest, kiedy do palenia używamy drewna z drzew owocowych.

Aby przygotować własne przetwory mięsne nie potrzeba wielkiego wysiłku ani dużych kosztów. Możemy na początek wykorzystać beczkę z obciętym dnem. Można również zakupić wędzarkę, są już w handlu przenośne – balkonowe bądź ogrodowe. A gdy zabawa w wędzenie spodoba się nam, dobrze jest pobudować własną. Zadymiacze, jak sami siebie nierzadko zwą entuzjaści domowych wędlin, najczęściej sami wznoszą wędzarnię, dbając, by palenisko było należycie daleko od komory z mięsem, ażeby wyroby rzeczywiście wędziły się, a nie piekły. Większa część unika też stosowania gotowych polepszaczy. Dla niektórych nawet peklosól jest czymś niedopuszczalnym. Na jedno wędzenie można zakupić gotowe zrębki z drewien owocowych, bukowych albo olchowych.

Jeżeli będziemy nagminniej robić domową kiełbasę lub szynkę, dobrze jest posiadać własne drewno. Dąb i olcha dają tradycyjny bukiet zapachów jak też brązowy odcień. Jabłoń nadaje się doskonale do wędzenia drobiu. Drzewo ze śliwy najbardziej odpowiednie będzie do polędwiczek a także tłustych mięs: boczków, golonek, żeberek. Do szynek warto użyć wiśniowego drewna, barwiącego na ciemny brąz i zapewniającego orzeźwiający, lekki, owocowy aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*