Tak zaciekawił Cię ten tekst, że masz chęć na kolejne posty? Najmniejszy problem. Najnormalniej w świecie wejdź w łącze i czytaj dalej.
Receptura na szynkę – Mięso na szynkę domową możemy przygotować w ciągu 2-4 dni. Do solanki należy używać 10 litrów wody wcześniej zagotowanej z marynatami: pieprzem, zielem angielskim jak też kardamonem – oferta produkcji wędzonek. Do ostudzonego wywaru dodajemy 1 kg peklosoli, łyżkę cukru oraz 5 g nominy. Przyrządzoną solanką nastrzykujemy mięso, aby masa mięsa powiększyła się o blisko 10 -15 proc. Można oczywiście peklować zupełnie inaczej, jednakże wtenczas trwa to co najmniej 10 -14 dni.
Nastrzyknięte mięso musimy zanurzyć w pozostałej solance oraz peklować 2-4 dni w temp. 4-6 st. C. Później, po osuszeniu, wędzimy je 3 godziny do uzyskania pożądanego koloru. Trzeba pamiętać, iż najlepszy dym i najsmaczniejsza szynka jest, kiedy do palenia używamy drewna z drzew owocowych.
Aby przygotować własne przetwory mięsne nie potrzeba wielkiego wysiłku ani dużych kosztów. Możemy na początek wykorzystać beczkę z obciętym dnem. Można również zakupić wędzarkę, są już w handlu przenośne – balkonowe bądź ogrodowe. A gdy zabawa w wędzenie spodoba się nam, dobrze jest pobudować własną. Zadymiacze, jak sami siebie nierzadko zwą entuzjaści domowych wędlin, najczęściej sami wznoszą wędzarnię, dbając, by palenisko było należycie daleko od komory z mięsem, ażeby wyroby rzeczywiście wędziły się, a nie piekły. Większa część unika też stosowania gotowych polepszaczy. Dla niektórych nawet peklosól jest czymś niedopuszczalnym. Na jedno wędzenie można zakupić gotowe zrębki z drewien owocowych, bukowych albo olchowych.