Jakim sposobem możemy zrobić domowe lizaczki?

Woda, cukier, oraz ulubione dodatki starczą, ażeby zrobić domowe lizaki i oczarować wszystkich dobrze znanym smakiem. Nieomal wszystkie dzieci kochają słodkości. Słodkości ze sklepowej półki są jednak bardzo niezdrowe, bowiem mieszczą bez liku konserwantów oraz sztucznych barwników.

Aby ustrzec latorośle przed niezdrową żywnością, a równocześnie nasycić ich podniebienia warto samemu zrobić domowe lizaki. Dzieci na pewno będą zachwycone, a i nie jeden pełnoletni domownik pokusi się na odrobinę słodyczy.

lizak w papierku

Autor: jencu
Źródło: http://www.flickr.com

Łatwym sposobem na to, by przygotować domowe lizaki jest ogrzanie 20 dag cukru w niewielkim garnku. Kiedy cukier się roztopi, powinno się zaczekać aż przeobrazi się w karmel o złoto-brązowym zabarwieniu i gęstszej konsystencji. Na blasze należy ułożyć papier do pieczenia. Nieco przestudzony karmel nakładać łyżeczką na blaszkę tworząc lizaczki. W niezastygniętą jeszcze masę, wtykać patyczki do lizaków. Odstawić, aby mogły stwardnieć. Masę można przelać także do foremek na ciastka, by lizaczki zyskały piękny kształt.

Trochę inny przepis jest możliwością dla tych, którzy marzą o klasycznie słodkich, owocowych lizakach. Wystarczy przygotować 25 dag cukru, 40 mililitrów wody i 60 mililitrów soku truskawkowego bądź porzeczkowego. W miejsce syropu z marketu, można użyć także osobiście wykonanego z cukru, wiśni oraz wody, jest to jednak bardziej kłopotliwe. Składniki trzeba pomieścić w garnuszku i zagotować. Zostawić na ogniu przez około 15 minut (temperatura winna wynosić blisko 150 stopni). Gorącą masę można przelać jednakowo jak w powyższym przepisie na papier -TŁO- do pieczenia oraz wepchnąć patyczki do lizaków. Możesz zobaczyć jak wyglądają różne patyczki wchodząc tutaj różne rodzaje patyczkow do lodów i szaszłyków.

Gdy przychodzą upały, każdy szuka przyjemnego ochłodzenia. Żeby samemu zrobić domowe lizaczki lodowe, wystarczy przygotować tylko parę składników. Najbardziej orzeźwiające, to lizaczki wodne. Trzeba zaopatrzyć się w cytrynę, wodę i cukier, by przygotować lemoniadę. Proporcje zależne są od preferowanego smaku. Przelać mieszankę do foremek i umieścić w zamrażarce. Gdy zaczną ścinać się, starczy wsadzić patyczki do lizaków i zaczekać aż całkiem się zamrożą. Inna metoda to zamrażanie syropu rozcieńczonego niewielką ilością wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*