
Łatwym sposobem na to, by przygotować domowe lizaki jest ogrzanie 20 dag cukru w niewielkim garnku. Kiedy cukier się roztopi, powinno się zaczekać aż przeobrazi się w karmel o złoto-brązowym zabarwieniu i gęstszej konsystencji. Na blasze należy ułożyć papier do pieczenia. Nieco przestudzony karmel nakładać łyżeczką na blaszkę tworząc lizaczki. W niezastygniętą jeszcze masę, wtykać patyczki do lizaków. Odstawić, aby mogły stwardnieć. Masę można przelać także do foremek na ciastka, by lizaczki zyskały piękny kształt.
Trochę inny przepis jest możliwością dla tych, którzy marzą o klasycznie słodkich, owocowych lizakach. Wystarczy przygotować 25 dag cukru, 40 mililitrów wody i 60 mililitrów soku truskawkowego bądź porzeczkowego. W miejsce syropu z marketu, można użyć także osobiście wykonanego z cukru, wiśni oraz wody, jest to jednak bardziej kłopotliwe. Składniki trzeba pomieścić w garnuszku i zagotować. Zostawić na ogniu przez około 15 minut (temperatura winna wynosić blisko 150 stopni). Gorącą masę można przelać jednakowo jak w powyższym przepisie na papier -TŁO- do pieczenia oraz wepchnąć patyczki do lizaków. Możesz zobaczyć jak wyglądają różne patyczki wchodząc tutaj różne rodzaje patyczkow do lodów i szaszłyków.