
Patelnie produkowane są obecnie z kilku różnych materiałów które się różnią funkcjonalnością i parametrami cieplnymi, należy więc przed kupnem poświęcić chwilę czasu na zapoznanie się z choć podstawowymi informacjami Najpopularniejszymi obecnie patelniami oferowanymi w większości sklepów są patelnie z teflonu, a wśród nich spotyka się również wiele ich odmian i wersji. Cechą wspólną takich patelni jest wewnętrzna, nieprzywieralna warstwa z teflonu – . Za to reszta jest zrobiona z różnych materiałów, w zależności od producenta, lepsze modele posiadają dodatkowo odpowiednio skonstruowane dna, pozwalające na dużo szybsze ogrzanie i dłuższe trzymanie ciepła.
Bardzo podobne właściwości mają patelnie wykonane z tytanu, z tym że ich powłoka jest dużo bardziej wytrzymała na wszelakie uszkodzenia mechaniczne. Powoli wkraczają one na rynek, lecz szybsze zdobywanie popularności póki co blokuje ich cena, dużo wyższa niż tradycyjnych modeli. Z kolei trochę na popularności zaczęły ostatnio tracić patelnie żeliwne. Dawniej naprawdę były popularne, bo żeliwo ma doskonałe własności termiczne i długo trzyma ciepło, obecnie kupuje je znacznie mniej osób, być może ze względu na to, że są dość kruche i należy się z nimi obchodzić delikatnie.
Jeśli ta publikacja przykuła Twój wzrok, to zerknij na omówienie (https://azcolor.com.pl/etykiety-samoprzylepne), które analizuje zbliżoną problematykę. Tamten wpis niewątpliwie także Cię zaciekawi, zatem kliknij tutaj.
Poza nimi popularne wśród klientów są patelnie do grillowania, mające specjalne żeberka na spodzie, a także patelnie głębokie i do pieczenia naleśników – kliknij w źródło.