
Najważniejszym elementem zastawy w podawanych obiadach są talerze. W najbardziej zadbanej formie mamy talerze dekoracyjne, które służą przede wszystkim smacznymprzegryzkom i ciasteczkom. Można na nich także kłaść przyprawy takie jak chrzan, ćwikła lub grzybki. Dekoracja ma w sobie pokład symboliczny – mowa tutaj o porcelanie dość wysokiej klasy. Talerze ozdobne posłużą również do podawania umytych owoców, co bardziej zamożni nie wyobrażają sobie ponadto zjedzenia obfitego posiłku na talerzach słabszej jakości. Estetyka na talerzach to także nowoczesność i niekonsekwencja. Wyróżniamy talerze dekoracyjne ze zdobieniami, wypłaszczeniami i zagięciami, jak w kształcie liścia. Na takowych postawimy fragment wielkiego ananasa, wysoki tort, pieczonego świniaka. Sprawdź tutaj: .
Mamy talerze typowe do obiadów, talerz na jajka (z wydzielonymi wgłębieniami), małe talerzyki do kawy, herbaty i ciasteczek. Sporo możliwości wyboru i dopasowań pod względem posiłku. Warto tutaj zastanowić się nad cudeńkami do spożywania jakie jesteśmy w stanie przygotować i podawać na tych talerzach. Czy wystarczają nam klasyczne (zobacz meble białe prowansalskie) typy talerzy, czy porcelana – ceremonialny standard od wieków – już zawsze będzie podstawą pod świniaka, torty urodzinowe, małą czerwoną herbatę w dużej firmie? Tutaj nie liczmy na radykalną zmianę. Na co dzień może używamy zastępników z plastiku i misek, ale wyjątkowość dnia święta ( ważna chwila rodzinna, itp.) elegancji porcelanowej nie będzie zadość. Dla zainteresowanych więcej tutaj: .

Bez eleganckiej zastawy na poziomie uroczystości rodzinnej nie pomoże rewelacyjnie przygotowany obiad. Miejmy te względy także przy czyszczeniu i myciu naczyń i zastawy przed przyjęciem. Najmniejsze ryski na talerzach, sztućcach, czy kieliszkach – wypatrzone przez gości, a co najgorsze, wspomniane gospodarzom – przynoszą ogromny powód do zawstydzenia i kompromitacji. Dosłowna „plama” będzie krążyć jak cień nad gospodarzami bardzo długo.