Wykorzystaj mięso z zupy by zrobić przepyszny klasyczny posiłek dla swoich krewnych!

Każdej pani domu zależy by jej najbliżsi byli posileni i szczęśliwi, przeglądając przepisy na dania główne wybiera te, które będą smakować wszystkim domownikom. Królem pośród dań, które każdemu odpowiadają są krokiety z mięsem, tak chętnie serwowane na wielu rodzinnych okolicznościach.

naleśnik

Autor: Heather
Źródło: http://www.flickr.com
Przygotuj pyszne krokiety z mięsem w których rozkochają się Twoi bliscy

Gdy zachowało Ci się mięso z gotowania pierwszego dania i nie masz koncepcji jak je wykorzystać, zrobienie z niego krokietów będzie idealnym rozwiązaniem w tej okoliczności! Potrzebne produkty to: mięso drobiowe i kiszona kapusta potrzebne do nadzienia, kolejnie pół litra mleka, 0,5 l niegazowanej wody, 2 jajka, 400 g mąki pszennej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, sól, olej – na ciasto. Ponadto do późniejszego obtoczenia naleśników będą konieczne 2 jaja i bułka tarta. Zobacz sprawdź tutaj.

Sposób przygotowania

krokiet

Autor: Martin Cooper
Źródło: http://www.flickr.com

Rozpoczynając od farszu: ugotowane mięso należy rozdrobnić – można do tego celu użyć robota kuchennego lub zrobić to własnoręcznie. Następnie pora na kapustę kiszoną – trzeba ją ugotować do czasu aż stanie się miękka. W porze gotowania powinno się przyprawić ją liściem laurowym i zielem angielskim, które po skończeniu gotowania należy z niej usunąć. Gdy już zmięknie odsączamy wodę i odstawiamy do ochłodzenia. W tym samym czasie kroimy cebulę i obsmażamy. Wszystko łączymy i doprawiamy solą i pieprzem. Mamy zrobiony farsz, pora na placki. Mleko, wodę, jajka, mąkę i proszek do pieczenia miksujemy. Mocno rozgrzewamy patelnię i staramy się zrobić cienkie naleśniki. Kiedy mamy już nadzienie i naleśniki, pora na scalenie ich w jedno.

Zaloguj się na witrynę autora (http://www.ubierzekipe.pl/19-odziez-gastronomiczna) – tam odnajdziesz sporo zajmujących wiadomości, które zgłębią Twą wiedzę na zaprezentowany tu nowy temat.

Na rozwinięty naleśnik umieszczamy nadzienie układając go wyłącznie górny fragment naleśnika, delikatnie zwijamy po czym zawijamy krawędzie naleśnika, tak aby nadzienie nie wydostało się, gdy mamy już zabezpieczone boki możemy zrolować naszego krokieta do końca.
W następnej kolejności maczamy krokiety w jajku i bułce tartej i wrzucamy na gazie. Przysmażamy je według własnych upodobań – na złoto lub mocniej przyrumieniamy co da kolor brunatny. Krokiety z mięsem nie występują bez barszczu czerwonego, przyrządź więc barszcz, który będzie idealnym dopełnieniem przygotowanego posiłku. Barszcz możemy ugotować samemu lub skorzystać z kupnych zup. W tym momencie pozostaje już jedynie zasiąść z rodziną przy stole i rozkoszować się posiłkiem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*