Alkohol nie zawsze będzie szkodliwy czyli pomysły na oryginalne, smaczne i bardzo zdrowe nalewki

Trunki wysokoprocentowe, przy założeniu, że będą pite z rozsądkiem, mogą stanowić nieograniczone źródło odkryć smakowych. Większość spośród nich posiada nie tylko zalety smakowe, ale także korzystne dla zdrowia. Przykładowo ludziom z problemami jelitowymi oraz z niedokrwistością często zaleca się picie czerwonego wina, który działa wspomagająco na trawienie, głównie ciężkich wołowych dań czy przy niewystarczającej produkcji czerwonych krwinek.

nalewki

Autor: George Grinsted
Źródło: http://www.flickr.com

Nalewki sporządzane na bazie ziół lub niektórych owoców są polecane w stanie zapalnym zębów jak również przy przeziębieniach oraz przy problemach trawiennych – doczytaj o nalewkach na nalewkatatrzanska.pl.

Wszystkim znane są festyny na których odbywają się degustacje piwa a nawet innych alkoholi, gdzie posmakować można naprawdę oryginalnych wyrobów. Naturalnie delektować można się także w zaciszu domowym. Wiele osób nie tylko potrafi znaleźć naprawdę smaczne (pizza swarzędz) wina, wódki albo nalewki. Wielu jest też takich, którzy samodzielnie robią napoje alkoholowe. Dotyczy to zwłaszcza produkowanej w warunkach domowych nalewki oraz wina. Wyższą szkołą jazdy jest z pewnością wytworzenie w warunkach domowych piwa czy wódki, lecz i w tym zakresie robi się postępy, wynikające szczególnie ze zwiększających się możliwości technicznych i szerszego dostępu do wiedzy.

Do najpopularniejszych trunków sporządzanych na własny użytek zalicza się przede wszystkim słodkie owocowe wina, spośród których najbardziej popularne są wina na bazie wiśni, porzeczki czy maliny.

Nalewki można zrobić tak naprawdę ze wszystkiego – poczytaj na przykład o litworówce. Najpopularniejsze są oczywiście także owocowe trunki, zwykle wytwarzane z naszych rodzimych owoców. Do najpopularniejszych należą wiśniówka, malinówka czy nalewki z aronii, jeżyn albo pigwy. Ale równie popularne są nalewki bardziej wyraziste, kwaskowe, na przykład cytrynówka. Nalewki ziołowe to bardzo aromatyczne napoje i zwykle nie cieszą się popularnością, zwłaszcza jeśli kiepsko dobrało się składniki. Wśród wysoko alkoholowych trunków również spotyka się alkohol o nazwie cytrynówka, który zaliczany jest raczej do wódek aniżeli do nalewek. Ma rzadką konsystencję, jest tylko lekko zabarwiony, czasem wcale. I przede wszystkim nie jest słodki, tylko wytrawny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*