Na wartość kulinarną potrawy wpływa bezspornie forma, w jakiej zostaje ona zaserwowana

Mamy już na szczęście za sobą okres ponurych stołówek zbiorowego żywienia, flegmatycznych kelnerów i zimnej kawy. Minęły lata zapiekanek z pieczarkami i kiełbasek z rożna sprzedawanych w budkach campingowych. Odchodzi w zapomnienie czas zachwytu pizzą i hamburgerami. Obecny konsument lokalu gastronomicznego, wydaje się być łowcą niezwykłych odczuć kulinarnych. Tradycyjne polskie jadło na nowo odzyskuje swoją świetność.

Przyprawnik

Autor: amyshuff
Źródło: http://www.flickr.com
Obserwujemy widoczny powrót do regionalnych i polskich zwyczai kulinarnych. Kuchnia polska zwana chłopską, sycąca i treściwa – ma liczne grono swoich zwolenników. Tradycyjne polskie jedzenie (zobacz makaroniki warszawa) to kraina pierogów i smalcu, grubych kromek ciemnego chleba i kalorycznych sosów. Tradycyjne polskie jedzenie, jest już powszechnie podawane w restauracjach ().

Karty menu restauracji (), posiadają obszerną ofertę polskich potraw. Zwrot ku tradycji jest w dobie globalizacji bardzo istotny, aby ochraniać typowo polskie smaki i kuchnie różnych krain Polski. Co sprawia, że restauracja staje się niezwykła? Miejsce? Najlepszy szef kuchni? A może dekoracja?

W dobrej restauracji muszą być ożywione wszystkie zmysły. Nawet najbardziej utalentowany szef kuchni, nie zagwarantuje sukcesu i dobrej opinii restauracji, jeśli prócz smaku, który bezsprzecznie wpada w pamięć, nie będzie ona miała odpowiedniego klimatu . Za klimat odpowiadają osoby, które odwiedzają jadłodajnie. Zagospodarowanie wnętrza musi być zrównoważone, gustowne.

Poczucie szczególności spożywania pożywienia, potęguje muzyk grający na żywo. W powietrzu unosi się zapach polskich potraw. Prócz jadłospisu odnoszącego się do bogatej przeszłości polski, widoczny jest wystrój stołu zachowany w tej konwencji. Wykwintnie urządzony stół, wymaga dobrej organizacji.

Po pierwsze ważny jest obrus, który jest podstawą porządnie nakrytego stołu. Sztućce można zaserwować w odpowiednim pudełku do podawania sztućców. Aby nie dopuścić do bałaganu, przyprawniki powinno się ustawić na dwóch skrajnych częściach stołu. Ładnie i gustownie zrobiony płatnik kelnerski doda szyku. Gdy po posiłku serwujemy herbatę, to można to zrobić w specjalnie do tego celu przygotowanych pojemnikach do serwowania herbaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*