Jak rozwój obecnej techniki i ludzkiej pomysłowości ułatwia i uprzyjemnia przyrządzanie dań

Przywykło się sądzić, że kuchnia jest domeną właścicielki domu, chociaż równie często słyszy się stwierdzenie, że to gospodarze są najwspanialszymi kucharzami. Niezależnie od tego, kto w domu pichci, pomieszczenie kuchenne należy doposażyć w odpowiednie przyrządy. Z racji tego, że jedni wolą zdrową żywność, a drudzy popularne ojczyste posiłki, w domowych półkach znajdują się różnego gatunku naczynia i sprzęty kuchenne.
Dzięki rozwojowi techniki i pomysłowości inżynierów w ostatnich czasach dużo się zmieniło w sztuce kulinarnej. Na tych zwyczajnych i wirtualnych półkach pojawiają się co rusz nowości przyprawiające niemłode pokolenie o zawrót głowy. Dawnymi czasy rodzice podsmażali frytki w brytfance, a obecnie dorosłe już dzieci nie przedstawiają sobie istnienia bez frytkownicy.Kulinarne nowinki kojarzone ze smażeniem nie ograniczają się do wyżej przedstawionego przypadku. Kiedyś wielkiego wyboru w sklepach nie było, a dzisiaj są bez trudu dostępne: żeliwne patelnie, patelnie grillowe, patelnie ceramiczne, patelnie teflonowe, patelnie z kolorowego żeliwa. No cóż, asortyment jest tak duży, że takie wyliczanki zaczynają brzmieć jak litania.

W czasie familijnych lub okolicznościowych spotkań przy stole, wcześniej czy później konwersacja przejdzie na tematy prawdziwie związane z kuchnią, czyli przykładowo na wspomniane wcześniej żeliwne patelnie. Posiadają one swoje zalety: są trwalsze i dłużej zachowują temperaturę niż te ceramiczne, ale jednocześnie trzeba wziąć pod uwagę to, że bywają mniej lekkie, a przygotowanie posiłków bywa bardziej czasochłonne. W szczególności będą nią jednak zachwyceni początkujący adepci sztuki kulinarnej, bo kotleciki zawsze równomiernie się na niej usmażą. Panie na pewno spostrzegą, że patelnie z kolorowego żeliwa podczas gotowania ubogacą wystrój wnętrza aneksu kuchennego, jeśli będą posiadały pasujący do niego kolor. Z całą pewnością dobrze posiadać w domu przynajmniej dwie żeliwne patelnie, na wypadek remontu i zmiany koloru murów. Panowie z kolei zastanowią się, czy w ogóle warto posiadać w domu patelnie grillowe, bo przecież do tej pory popularny grill grill do ogrodu wystarczał.

O tym, czy patelnie grillowe lub patelnie z kolorowego żeliwa rzeczywiście bywają potrzebne, zadecyduje liczba wolnych półek w kuchni lub komórce. Traktowanie patelni jako części kuchennej scenografii raczej odpada. Żeliwne patelnie, podobnie zresztą jak i te pozostałe, mając regularną styczność z gorącym tłuszczem, bywają niełatwe do utrzymania w czystości i nawet sprzęt do zmywania będzie mieć problemy z ich doczyszczeniem. Można też pomyśleć o umieszczeniu nieczęsto używanych patelni w innym pomieszczeniu, na przykład na poddaszu. W takim jednakże wypadku za często używane raczej nie będą i ich kupno najzupełniej mija się z celem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*