Jakiego rodzaju przyrządy do pieczenia i smażenia będą przydatne, jeżeli ktoś lubi eksperymenty w kuchni.

Dobrze wykończona kuchnia wymaga wielu rozmaitych sprzętów. Można oczywiście postawić na minimalizm i mieć w niej dwa garnki i patelnię na wszystkie rzeczy, jeżeli jednak ktoś będzie chciał nieco więcej realizować się pod względem kulinarnym, to może mu to nie starczyć. Już nawet w przypadku samych patelni jest ich co najmniej kilka rodzajów, różniących się między sobą przeznaczeniem oraz wielkością.

Typowe patelnie, używane do pieczenia różnych potraw przeważnie są okrągłe i mają kilka centymetrów na wysokość. Tak naprawdę są one uniwersalnym naczyniem, na którym można przyrządzić wiele potraw, ale w pewnych przypadkach dużo lepsze będą specjalistyczne patelnie. Przykładowo patelnie grillowe zrobione są z solidnego, trzymającego ciepło metalu, a poza tym mają nieduże wypustki, które imitują ruszt. Dzięki temu w czasie smażenia tłuszcz z mięsa będzie spływał na samo dno. Z kolei patelnie do naleśników mają dużą szerokość, a za to posiadają niskie brzegi, co znacznie ułatwia ich przewracanie w czasie pieczenia – Sklep garneczki.pl. Oczywiście da się naleśniki piec na normalnej patelni, lecz aż tak wygodne to nie będzie, jak w przypadku dedykowanej.

naleśniki

Źródło: pixabay.com

Bardzo przydatnymi naczyniami są także brytfanny. Stanowią one połączenie wysokiej patelni i garnka, i posiadają ich najlepsze cechy.

Przeważnie są dość pojemne, zdecydowana większość z nich jest na tyle duża, że bez żadnych problemów pomieści się tam nawet większy drób czy duża pieczeń.

Znajdziesz w tym miejscu naprawdę szczegółowe omówienie (https://bioplanet.pl/) tego tematu, więc warto je dokładnie przeczytać. Dowiesz się wtedy sporo ciekawych informacji.

Przez swoją wysokość pieczone mięso da się dokładnie przykryć pokrywką, przez co nie będzie ono wysychało. Dodatkową zaletą tych naczyń jest to, że można je także używać w piekarniku. Przez to nagrzewają się one równomiernie z każdej strony, co zapewnia rewelacyjny smak przygotowanych posiłków. Mięsa pieczone tym sposobem są soczyste kruche a jednocześnie zdrowe, bo przy takiej technice nie trzeba stosować dużej ilości tłuszczu. Nie ma też żadnych problemów, aby brytfannę używać do normalnego pieczenia na ogniu, wówczas będzie ona służyła jako normalna patelnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*