W jaki sposób szykownie podać niedzielny obiadek?

Każdy z nas posiada różne wspomnienie smaku niedzielnego obiadu. Później przez całe życie albo próbujemy ten smak odtworzyć, bądź odnaleźć własny.
Bazą nakrycia stołu jest obrus. Musi być idealnie wyprasowany i zwisać z każdej strony mniej więcej dwadzieścia cm.

ciastka z kokosem

Autor: Jenna Freese
Źródło: http://www.flickr.com
Odcień obrusu jest opcjonalny choć musimy pamiętać, iż jeżeli serwis mamy w desenie to obrusik winien być gładki. Natomiast jeśli serwis jest jednorodnego koloru to obrus możesz zakupić we wzór. Nie przesadzajmy w zabarwieniach oraz wzorach. Nie wybierajmy odcieni i deseni jaskrawych. Zachowajmy we wszystkim umiar. Nieodzowną rzeczą na stoliku są naczynia ceramiczne z podgrzewaczem oraz serwetki, jakie stanowią zarówno fragment dekoracyjny jak i higieniczny. Na stół możemy ustawić kwiecia. Jest to fragment ozdobny, jednakże pamiętajmy, by znajdowały się w małym wazonie, tak by nie zasłaniały gości. Aby spotkanie nabrało blasku warto ustawić świece.
Jak już ekstra nakryliśmy stół, to pora ustawić talerze, kieliszki, srebro stołowe wazy do zupy z podgrzewaczem itp. Poniżej nieco zasad jak to uczynić: Sztućce powinny być złożone wedle kolejności zastosowania, począwszy od tych najdalej od salaterek, talerzyki głębokie stawiamy na talerzykach płaskich. Nóż leży niedaleko talerzy po prawej stronie, widelczyk po lewej stronie ząbkami do góry. Łyżka wgłębieniem do góry niedaleko noża, łyżeczki przed talerzykami. Ilość podanych dań nie jest obowiązkowa to od nas zależy ile potraw zaserwujemy gościom.

Najodpowiedniej podać cztery bądź pięć dań.

Masz zamiar poszerzyć swą wiedzę z tego działu? Służymy pomocą. Wystarczy wejść na następną witrynę i tam dowiedz się więcej (https://naturalpack.com.pl/ekologiczne-opakowania-na-wynos/) informacji.

A jeśli przyjęcie jest zwięzłe to wręcz 3. garnki do gotowania na parze na pewno przydadzą ci się jeżeli chcesz ażeby gotowane warzywa zachowały żywe barwy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*