Gotowanie posiłków na parowniku – o czym warto wiedzieć?

Przygotowywanie posiłków na parze to jedna z takich kwestii, o jakich wszyscy słyszeli i wszyscy mają jakąś opinię w tym temacie. Z tej przyczyny, wokół tego sposobu wykonywania dań pojawiło się wiele nieprawdziwych przekonań. Tymczasem gotowania na parze trzeba spróbować na własną rękę. Wiele argumentów przemawia na korzyść tego, by podgrzewać posiłek nad gotującą wodą, a nie w samej cieczy. Co warto wiedzieć o gotowaniu na parze?

gotowanie

Autor: ultrakickgirl
Źródło: http://www.flickr.com

Pierwsza istotna informacja jest taka, że taki sposób na robienie dań sprawia, że posiłek jest dużo bardziej zdrowy (ciekawe przepisy na co dzień). Rzecz jasna podgrzewanie w wodzie i tak jest doskonalsze od smażenia. Gotując nie dokładasz tłuszczu do elementów posiłku. Jednak klasycznie gotowane potrawy mają nie tylko mało tłuszczu, ale także… mało witamin. Woda efektywnie wymywa wartościowe składniki, które następnie zwyczajnie wylewasz. W trakcie gotowania na parze podobne zjawisko nie ma miejsca.

Jesteś dzięki temu zachować o wiele większą liczbę wartościowych witamin oraz minerałów. Ma to ogromne znaczenie głównie w sytuacji, gdy grzejesz warzywa.
Druga ważna kwestia jest taka, że, potrawy podgrzewane nad wodą mają świetny smak, a nieraz wręcz są jeszcze smaczniejsze. Niektórzy przeciwnicy pary z reguły twierdzą, że przygotowywanie na parze niweluje smak warzyw. Ale nie jest to prawda. Wystarczy, że choć raz spróbujesz podgrzać tak ulubione warzywo, a zobaczysz to samemu. Naturalne produkty będą przepyszne, a na pewno nie będą mdłe.

gotowanie

Autor: Counselman Collection
Źródło: http://www.flickr.com

Ponadto przygotowywanie posiłków na parze jest niezwykle łatwe. Nie trzeba tu wyjątkowe wiedzy albo umiejętności.

Jeżeli nie chcesz, aby uciekły Ci inne tego rodzaju informacje odnoszące się do zaprezentowanego tu zagadnienia, to kliknij i więcej znajdziesz tutaj (https://www.fenicja.com/zamow-online).

Jedyne co potrzebujesz to właściwa wstawka albo sitko do garnka. Akcesorium takie musi posiadać dziurki, przez które przedostaje się para, ale które okażą się dość małe, by można było komfortowo rozłożyć produkty. Z pewnością zaskoczy Cię to, że przygotowywanie na parze wcale nie opóźnia obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*